NOVOSTI
Global Athlete Forum

Odbor za sportaše Svjetske antidopinške agencije (WADA-e) u kanadskom je gradu Calgaryju održao prvi “Global Athlete Forum”.
Tema foruma bila su ključna kretanja u razvoju antidopinga. Forum je okupio 104 sportaša iz 54 zemlje te s pet kontinenata. Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping za predstavnika hrvatskih sportaša odabrao je našu gimnastičku legendu Marija Možnika.

Marijo je ZTD-ov najtrofejniji sportaš u povijesti, trostruki osvajač Svjetskog kupa, osvajač 19 medalja sa natjecanja Svjetskog kupa kao i osvajač europskog zlata i srebra te svjetske bronce, ujedino je zaposlen i kao znanstveni novak na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a nedavno je i doktorirao, na čemu mu čestitamo.

Pod temom “Sport kakav želimo” (The sport we want) vodeći svjetski sportaši te vodeći stručnjaci iz područja antidopinga raspravljali su o trenutnom antidopinškom sustavu naglašavajući pritom važnost koju će u budućnosti nositi glas sportaša angažiranih u proces donošenja odluka. Najvišim prioritetom Odbor sportaša WADA-e postavio je zaštitu prava “čistih” sportaša. Forum je tim povodom omogućio daljnji razvitak Antidopinške povelje o pravima sportaša (“Anti-Doping Charter of Athlete Rights”) s nadom kako će se ključna načela uključiti unutar Svjetskog antidopinškog koda 2021. godine.Povratak